Mesec februar je zimski mesec in čas, ko narava zaradi snega in nizkoh temperatur še počiva. Ni pa potrebno, da počivamo tudi mi. Čas brezdelja si lahko krajšamo z načrtovanjem našega vrta ali gredice.

V pomoč pri načrtovanju vrta vam je lahko naš PRIROČNIK ZA VRTIČKARJE, ki ga lahko dobite, če se prijavite na naše novice.

Nekaj kratkih napotkov za tiste najbolj neučakane.

Če ste že izkušen vrtičkar ali vrtičkarica, že približno veste kaj boste sejali ali sadili na svojem vrtu. Ker so trenutno vremenske razmere zelo neugodne za vzgojo na prostem, si lahko pomagamo:

 • s TOPLO GREDO, ki nam na vrtu služi kot pokrit topel prostor za naše vrtnine. Lahko si jih napravimo sami (iz lesa in starih oken), lahko pa pripravljene (običajno iz umetne mase) že kupimo. Imenujemo jih tudi mini rastlinjaki. Toplo gredo postavimo po dolžini smer vzhod-zahod, da izkoristimo sonce čez cel dan. V tople grede sejemo rastline, ki ne potrebujejo veliko toplote. To so: solata, rukola, redkvica, čebula, por, listni peteršilj, kolerabica. Poleti lahko vanje posadimo tudi plodovke.
 • – s TUNELI, ki jih uporabljamo na enak način kot tople grede. Pomembno je, da jih redno zračimo, da ne pride do razvoja plesni. Ob sončnih dnevih tunel vsaj za pol ure odprimo, da vlaga izpari. So tudi odlična zaščita pred letečimi škodljivci. Spomladi, ko je ozračje že bolj toplo, čez tunele namestimo agrokopreno ali zelo tanko mrežo in posadimo česen, čebulo, šalotko in por. Tako jih obvarujemo pred čebulno muho.

Za tiste, ki pa nimate svojega vrta in bi vseeno radi imeli svoj košček narave doma, pa si lahko omislite VISOKO GREDO. Visoka greda je že nekaj let popularna tudi pri nas. Njena prednost je predvsem v tem, da je dvignjena od tal, zato da se nam ni potrebno sklanjati.

Ima pa še druge prednosti:

 • zaradi višje lege se zemlja prej ogreje
 • obdelava tal je enostavna
 • zaradi globokih in zračnih tal, rastline razvijejo močan koreninski sistem
 • rastline lahko sadimo bolj gosto kot na vrtu
 • ni talnih škodljivcev
 • če jo spomladi pokrijemo, dobimo dvignjen rastlinjak
 • če jo pokrijemo z mrežo proti toči, pa zaščito pred ušmi in letečimi insekti.
Priprava visoke grede

Visoka greda ni poceni in če jo želimo imeti nekaj let in iz nje pridobiti čim več pozitivnih učinkov , jo moramo pred prvo uporabo ustrezno zaščititi in pripraviti.

Zaščita visoke grede (velja za vse lesene izdelke)

Če ste kupili visoko gredo, ki ni impregnirana (zaščitena proti insektom in plesni), jo vsaj 2x od zunaj in od znotraj prebarvajte s tekočino za impregnacijo. Lahko uporabite tudi takšno na vodni osnovi, ki nima neprijetnega vonja. Z zunanje strani lahko uporabite barvno lazuro, ki bo ščitila les pred vlago in sončnimi žarki. POZOR! Brezbarvne lazure imajo slabšo UV zaščito kot barvne. Temnejša kot je barva, boljša je UV zaščita.

Priprava visoke grede:

 1. Priporočam, da visoko gredo postavite na utrjeno in ravno površino, zaščiteno pred vlago (npr. betonske plošče 40x40cm ali 50x50cm, betonske osmice ali tlakovce)
 2. Na dno visoke grede pritrdite kvadratno mrežo proti glodavcem (okno 1cmx1cm)
 3. Na notranji strani stene obložite s črno folijo, ki jo pritrdite z žebljički ali sponkami
 4. Na dno damo drobno zrezane veje, ki smo jih dobili pri spomladanski rezi, nato slamo ali nepredelan kompost (pazimo da v kompostu ni talnih škodljivcev). To nam bo služilo kot drenaža za odvajanje vode.
 5. Približno 30 cm od vrha lahko na črno folijo pritrdite tudi ovčjo volno, za boljšo toplotno izolacijo in zadrževanje vlage. Volno položimo tudi na pripravljeno drenažo (v ponudbi imamo 2m2 ali 4m2) (PRIPOROČAMO)
 6. Na ovčjo prejo nato nasujemo substrat za sajenje rastlin (mešanica šote in komposta)
 7. Po vrhu potrosimo organsko gnojilo. (PRIPOROČAMO gnojilo ZA VISOKE GREDE), ki deluje do 3 mesece
 8. Če boste posadili sadike vam priporočam tudi uporabo zastirke iz ovčje volne, ki je naravna, zadržuje vlago in preprečuje odlaganje jajčec muham, hroščem in drugim škodljivcem
 9. Posadimo ali posejemo rastline
 10. Pred nizkimi temperaturami lahko dodatno uporabimo zimsko kopreno

AGRONOM SVETUJE GARDINA OSKRBUJE: Optimalna temperatura tal za setev in sajenje večine rastlin je 8 °C. Kljub temu, da so nekatere rastline manj občutljive na nizke temperature, je vseeno dobro, da pustimo tla nekaj dni pokrita, da se malo segrejejo.

Rastlinjake, črno folijo, UV folijo, ovčjo volno za pokrivanje, zimske in letne prekrivke čebulice in semena ter ostali pribor lahko dobite ali naročite tudi v naši trgovini.