Ni ga lepšega za vrtičkarja kot vzgojiti svoje rastline. Še posebej to velja za stare ali bolj redke vrste ali sorte posamezne zelenjave, ki jih ne moremo kupiti. Včasih, ko je imela vsaka hiša vrt, so si gospodinje med seboj izmenjevale semena in čebulice rastlin. Kasneje pa tudi odrasle rastline in pridelke, če je bila letina obilna.

Danes si semena in sadike ljudje med seboj izmenjujejo malo drugače. Organizirali so društva, kjer izmenjava semen in sadik poteka po principu »daj«, »dam«. Izmenjava semen je praviloma brezplačna, namen pa je ohranjanje rastlin in izmenjava znanj in izkušenj. Eno izmed takšnih društev je tudi Zelemenjava, ki jo člani organizirajo po vsej Sloveniji.

Najprej morda naštejmo nekaj najbolj popularnih zelenjavnih vrst, ki jih vzgajamo iz semena doma: paradižnik, paprika, feferoni, bučke, zelje, brokoli, čebula, por, različne začimbnice, itd.

Torej začnimo s pripravo domačih sadik. Kaj potrebujemo?

  1. potrebujemo seme priljubljene rastline
  2. drobno zrnat substrat, ki zadržuje vlago ali šotne tabletke
  3. posodo za substrat ali šotne lončke
  4. topel prostor za kalitev (lahko okenska polica)
  5. redno zalivanje

Zeleni Nasvet:Za lažjo setev lahko uporabimo ročni sejalec semen lažje presajanje pa priporočam, da uporabite setvene platoje z ločenimi prostori ali šotne lončke, ki jih lahko neposredno posadite na vrt ali v večje korito. Za visoke sadike uporabite večje lončke (npr. paradižnik, paprika), za nizke sadike pa manjše (čebula, por).

Semena rastlin, ki jih sejemo kalijo od 7 pa tudi do 21 dni, zato moramo biti potrpežljivi in skrbeti, da je seme vedno vlažno.

Seme za kalitev ne potrebuje dodatne hrane. Komercialno dostopni substrati pa imajo praviloma že nekaj dodanih hranil, tako da dognojevanje do 1. presajanja ni potrebno. Po potrebi uporabimo tekoča ali kristalinična gnojila. Mlade rastlinice so nežne in krhke, zato pazimo, kako z njimi rokujemo. Če smo skupaj posejali preveč semen, jih moramo redčiti. Izberemo najmočnejše rastline, ostale pa odščipnemo.

ZELENI NASVET:
Čas presajanja nastopi praviloma, ko rastlina preraste lonček, oziroma, ko se rast v višino ustavi. Substrat se tudi hitreje suši in potrebno je pogosto zalivanje in dognojevanje.

Pri nas lahko dobite vse potrebščine za setev domačih semen, ali pa si izberete kakšno iz naše bogate ponudbe. Veselimo se vašega obiska.