Vzgojiti svoje rastline doma je največji ponos za vrtičkarja. Še posebej to velja za stare ali bolj redke vrste ali sorte posamezne zelenjave, ki jih ne moremo kupiti. Včasih, ko je imela vsaka hiša vrt, so si gospodinje med seboj izmenjevale semena in čebulice rastlin. Kasneje pa tudi odrasle rastline in pridelke, če je bila letina obilna.

Danes si semena in sadike ljudje med seboj izmenjujejo malo drugače.  Organizirali so društva, kjer izmenjava semen in sadik poteka po principu »daj«, »dam«.  Izmenjava semen je praviloma brezplačna, namen pa je ohranjanje rastlin in izmenjava izkušenj in znanj. Eno izmed takšnih društev je tudi Zelemenjava, ki jo člani organizirajo po vsej Sloveniji.

Najprej morda naštejmo nekaj najbolj popularnih zelenjavnih vrst, ki jih vzgajamo iz semena doma: paradižnik, paprika, feferoni, bučke, zelje, brokoli, čebula, por, različne začimbnice, itd.

Torej začnimo s pripravo domačih sadik. Kaj potrebujemo?

 1. potrebujemo seme priljubljene rastline
 2. drobno zrnat substrat, ki zadržuje vlago ali šotne tabletke
 3. posodo za substrat ali šotne lončke
 4. topel prostor za kalitev (lahko okenska polica)
 5. redno zalivanje

ZELENI NASVET: Za lažjo setev lahko uporabite ročni sejalec semen, za lažje presajanje pa priporočam, da uporabite setvene platoje z ločenimi prostori ali šotne lončke, ki jih lahko neposredno posadite na vrt ali v večje korito.

                     

Za visoke sadike uporabite večje lončke (npr. paradižnik, paprika), za nizke sadike pa manjše (čebula, por).

Semena rastlin, ki jih sejemo kalijo od 7 pa tudi do 21 dni, zato moramo biti potrpežljivi in skrbeti, da je seme vedno vlažno.

Seme za kalitev ne potrebuje dodatne hrane. Komercialno dostopni substrati pa imajo praviloma že nekaj dodanih hranil, tako da dognojevanje do 1. presajanja ni potrebno. Po potrebi uporabimo tekoča ali kristalinična gnojila.

Mlade rastlinice so nežne in krhke, zato pazimo, kako z njimi rokujemo. Če smo skupaj posejali preveč semen, jih moramo redčiti. Izberemo najmočnejše rastline, ostale pa odščipnemo.

ZELENI NASVET: Čas presajanja nastopi praviloma, ko rastlina preraste lonček, oziroma, ko se rast v višino ustavi. Substrat se tudi hitreje suši in potrebno je pogosto zalivanje in dognojevanje.

Pred sajenjem na prosto rastlino nekaj dni pustite v hladnejšem prostoru, da se bo lažje privadila na nižje temperature. Spomladi, ko je zemlja še hladna presajamo rastline v tople grede. Več o toplih gredah pa v naslednjem prispevku.

Gnojenje

Pa recimo še kakšno besedo o gnojenju mladih sadik.

Vznikle rastline so precej nežne, občutljive in v začetni fazi nezmožne poskrbeti zase. Tukaj govorim o hrani, ki si jo rastline ustvarjajo same s pomočjo fotosinteze. Mlada rastlinica z drobnimi listi tega opravila še ne zmore, zato ji moramo hranila priskrbeti mi. Če ste se odločili sejance vzgajati v komercialnem substratu, bo ta zadostoval za približno 3 do 4 tedne, nato pa bo hrane zmanjkalo. Praviloma najprej zmanjka dušika in to se kaže na rastlini kot rumenenje stebla in listov, rastlina pa preneha rasti.

Naj opomnim, da je v začetni fazi rasti dušik zelo pomemben, ker rastlina raste in se razvija, vendar je pri gnojenju z dušikom potrebno biti previden, da rast po domače ne “ponori”. Kot posledica se razvijejo rastline na dolgih steblih, ki so tanka in se lahko tudi zlomijo. Poleg tega pa so takšne rastline tudi popolnoma neodporne na vremenske spremembe, ki jih čakajo po presajevanju na prosto. Torej kako gnojiti, da bomo dobili lepe, zdrave in močne sadike.

Preprosto. Uporabimo tekoča organska gnojila z dodanimi biostimulanti. Tekoča gnojila so v tej fazi najbolj enostavna za uporabo, saj z njimi rastline preprosto zalijemo. Preko listov še ne moremo gnojiti, ker imajo rastline premalo listne mase in gnojenje ni učinkovito. Zelo pozitivno so se pokazala organska gnojila na osnovi morskih alg, ki vsebujejo veliko koristnih snovi.

Naštejmo najpomembnejše:

 • aminokisline (naravni dušik) so osnovni gradniki za rast
 • magnezij je vitalen element pri procesu fotosinteze in tvorbi encimov
 • kalcij je gradnik celičnih sten, viša odpornost rastlin na bolezni in škodljivce
 • kalij vpliva na vodni režim v rastlini, tvorbo sladkorjev
 • fosfor je sestavni element pri tvorbi koreninskega sistema, cvetenje, encimske procese
 • rastni hormoni (citokinini, giberelini, avksini, betaini)
 • elementi v sledovih (Fe, Cu, Zn, B, Mn,…)

V naši trgovini lahko dobite pripravek Algoplasmin iz rdečih morskih alg in Bio Plantella Vrt, ki vsebuje izvleček rjavih morskih alg. Več o izdelkih si lahko preberete, če kliknete na povezavo.