Jesen je tukaj in čas je, da na vrtu postorimo še zadnja opravila pred zimskim spanjem.

Kdor bo želel spomladi jesti solato, je zdaj skrajni čas, da posadi še kakšno sadiko zimskih solat (vegorka, posavka, ameriška rjavka, zimska rjavka,…). Če boste sejali, je dobro, da seme pokrijete z agro kopreno. Seveda pa je jesen čas za sajenje pravih in okrasnih čebulic kot so česen, čebulček, por, tulipani, lilije, hijacinte in vseh oblik sadnega drevja.

    

Jesen je tudi čas, ko zemljo prekopljemo, dodamo hranila za prezimovanje in po potrebi apnimo. Priporočljivo je, da ne gnojimo kar na “pamet”, po občutku. Vrtičkarji smo zelo navezani na naše vrtove in svojim rastlinicam želimo kar najbolje pomagati. Velikokrat zaradi tega pretiravamo z gnojili, predvsem mineralnimi, ki so poceni in zelo koncentrirana.

Ker jeseni rastline počasneje rastejo zaradi hladnega vremena in krajše osvetlitve je priporočena manjša uporaba gnojil, predvsem dušika. Zato je priporočljivo jeseni tla pognojiti z organskimi gnojili. Ta vsebujejo manj gnojil, ki pa so vezana v organski masi in se ne izpirajo v podtalje.  Če bi radi uporabili hlevski gnoj, se prepričajte, da je dobro uležan in brez škodljivcev. Velikokrat se zgodi, da s hlevskim gnojem, ki smo ga “poceni” dobili od lokalnega kmeta “drago” plačamo oskrbo s strunami, ogrci in bramorji, da seveda ne pozabimo tudi številnih semen plevelov, ki nam veselo kalijo naslednjo pomlad.

V trgovini Gardina, na Pobrežju lahko dobite peletirana organska gnojila kot so KOKOSOL, AGROSOL, BIOORGANIK in ORGANIK. Pri sajenju sadnega drevja je priporočljivo uporabiti tudi domač kompost ali komercialno dostopne oblike kot je BIOPOST.

Da ne boste gnojili ” na pamet” , onesnaževali okolja in po nepotrebnem zapravljali denarja, opravite analizo tal. Pri NAS imamo do konca leta promocijski 20% popust na vse analize tal. Osnovna analiza (N,P,K, organska snov, pH in Ca) že za 16 € z DDV. 

Za več informacij se prijavite na novice ali nas obiščite v naši poslovalnici na Pobrežju.

Pa veselo vrtičkanje.

Martin iz Gardine