Prišel je november in jesen se preveša v svojo drugo polovico. Pridelki so po večini že pobrani, vino je tudi že odvrelo in kmalu bo tukaj sv. Martin, ki bo iz mošta napravil vin.

Čez vikend bo toplo in dokaj suho, zato je to primeren čas za še zadnja opravila na vrtu, v sadovnjaku ali na okrasni trati. S prihodnjim tednom prihaja dež in ohladitve.

  • Delo na vrtu: rastline kot so motovilec, zimski radič, zimske solate, čebulček, česen in okrasne čebulice smo po večini že posadili. Zamudniki lahko še posadite kakšne čebulice in sadike če imate rastlinjak ali toplo gredo.

 

  • Delo v sadovnjaku: čas je za jesensko škropljenje sadnega drevja proti boleznim. Primerni so vsi bakrovi pripravki. Optimalna temperatura je 10 °C. Uporabite 2x koncentracijo od predpisane.

  • Kompostiranje: če ne vemo kam z odpadlim listjem, je morda vredno razmisliti o lastnem kompostu. Pri tem nam bo pomagal tudi eden izmed komercialnih izdelkov FERMENTIN.

  • Delo na okrasni trati: jesen je čas za še zadnje gnojenje naše okrasne trate. Izberite gnojila z malo dušika in veliko kalija in fosforja. V kombinaciji pomagata rastlini pri skladiščenju hranilnih snovi in večata odpornost na nizke temperature. Fosfor se od vseh hranil najpočasneje raztaplja, zato ga dodajamo že jeseni.  Priporočeno je na 3-5 let napraviti tudi ANALIZO TAL.

Pri nas lahko osnovno analizo (N,P,K, organsko snov in pH) opravite že za 16 €.

Veselo vrtičkanje.

Martin iz GARDINE