Bučnice

Gojenje: Bučnice so družina vrtnin, ki zelo dobro prenašajo gnojenje s hlevskim gnojem in drugimi organskimi gnojili. Sem spadajo: buče, bučke, kumare, lubenice, melone, dinje, čajota.

Priporočamo: KOKOSOL, ORGANIK, BIOORGANIK ali AGROSOL

<

Dobri sosedje so: nizki in visoki fižol, bob, paradižnik, čebula, redkvica, sladka koruza in solata

Priporoča se triletni kolobar. Sadimo vsako 3. leto na isto površino.

Namen: To so rastline, ki jih pridelujemo za seme in plodove. Imajo nizko energijsko vrednost in vsebujejo veliko vode, nad 95% (bučke, dinje, lubenice). Posebej priljubljene so lubenice in dinje, ki jih pridelujemo zaradi odličnega okusa. Bučke so odlične za omake in juhe. Še posebej buči HOKAIDO in MASLENKA ali BUTTERNUT. Semenke oljnih buč so bogate na maščobah zato iz njih pridelujemo olje.

Pozitivni učinki: Dinje so bogate na karotenoidih, ki dokazano zmanjšujejo pojav rakastih obolenj. Delujejo tudi proti strjevanju krvi. Bučke so zaradi visoke vsebnosti vode in malo kalorij primerne za hujšanje. Bučno olje deluje protivnetno, blaži simptome menopavze, zmanjšuje tesnobo in izboljšuje spanec. Olje je bogato na vitaminu C in E, kaliju, magneziju in cinku. Cink povečuje rast in zmanjšuje izpadanje las pri moških in dviguje nivo testosterona. Zaradi nenasičenih maščobnih kislin zmanjšuje žilne bolezni in krepi srce.

Bolezni in škodljivci Pepelasta plesen: prepoznamo jo po koprenasti sivkasto beli prevleki, ki se širi po zgornji strani listov. Bolezen se širi ob nizki zračni vlagi in visokih temperaturah. Najbolj pogosta je v poletnih mesecih, dobro se razvija tudi v toplih gredah, tunelih in rastlinjakih. Najpogosteje napade mlade liste, ki imajo tanko povrhnjico. Gliva se širi tudi v notranjost tkiva in rastlini odvzema hranila. Rastlina hira in postopoma propade.

Naravno varstvo: dobri sosedje iz družine čebulnic (čebula, česen, drobnjak), mešani posevki z baziliko.

Bio pripravki: CHITOSAN (4g/10L vode) škropimo preventivno na 7-10 dni, žvepleni pripravki (do 100g/10L vode, na 7-10 dni – ne škropimo nad 25 °C), NATUR F, NATUR SUPER F, VITISAN, ALGOPLASMIN.

Kemični pripravki: ORTIVA, TOPAS, THIOVIT JET.

Kumarni mozaik: je virusna bolezen, ki ogroža kumare, buče in paradižnik. Ugajajo mu vlažne razmere. Prenašajo ga nekatere uši. Na rastlinah povzroča deformacije listne površine, na plodovih pa neenakomerna razbarvanja. Primer je mozaik na kumarah in paradižniku.

Naravno varstvo: uporabljamo samo certificirano seme in sadike. Zatiramo uši. Obolele rastline termično uničimo.

Rastlinjakov ščitkar ali bela mušica: je drobna bela leteča žuželka, ki povzroča škodo s sesanjem rastlinskih sokov. Listi dobijo rumene lise. Ker mušice izločajo medeno roso, lahko pričakujemo pojav sajavosti, pa tudi povečano število mravelj. Najraje napada jajčevec, paradižnik, papriko, lubenice in melone, pelargonije, fuksije, vrtnice in druge. Kot že ime pove se najpogosteje pojavljajo v zaščitenih prostorih, rastlinjakih, ki so v zadnjem času postali zelo priljubljeni za gojenje paradižnika, paprike in drugih vrtnin. Rastline ogroža od maja do septembra.

Naravno varstvo: za ugotavljanje prisotnosti uporabimo rumene lepljive plošče. Naravni sovražniki so pikapolonice in tenčičarice.

Bio pripravki: insekticid iz naravnega piretrina KENIATOX VERDE Kemični pripravki: KARATE ZEON.

Tripsi ali resarji: so zelo majhne 1-2 mm velike krilate, sesajoče žuželke, črno-rjave barve, ki napadajo številne kulturne rastline. Še posebej imajo radi papriko, kjer povzročajo mrežavost plodov in drobne črne in srebrne pikice na listih ter bele madeže na cvetovih. Listi in cvetovi se radi gubajo in zakrnijo. Ličinke imajo zelo rade tudi cvetove, kjer se hranijo s prašniki. Resarje najdemo tudi na kumarah, jajčevcu, čebulnicah in okrasnih rastlinah. Ker imajo radi visoke temperature so stalni obiskovalci rastlinjakov.

Naravno varstvo: za ugotavljanje prisotnosti uporabimo rumene lepljive plošče. Naravni sovražniki so pikapolonice in tenčičarice.

Bio pripravki: insekticid iz naravnega piretrina KENIATOX VERDE Kemični pripravki: CONFIDOR, MOSPILAN, ACTARA.

Pršice: so drobni pajki. Najpogosteje so rdeče do oranžne barve in vse pogosteje napadajo tudi zelenjadnice. Posebej ogroženi so fižol, kumare, jajčevec in bučke. Pršice sesajo liste in posledice vidimo kot spremembo barve. Listi se lahko različno obarvajo. Pogosto se pojavijo rjavo-srebrne pikice, ki prekrijejo cel list. Listi se ob močnem napadu tudi zgrbančijo. Škodo delajo od pomladi do jeseni, še posebej v vročih letih.

Naravno varstvo: smotrno gnojenje z dušikom, pomaga tudi zastiranje tal, ker pršica vlage ne mara. Napadene liste sprva odstranjujemo.

Naravni sovražniki so:
– pikapolonice in njihove ličinke
– navadna tenčičarica
– plenilska pršica
– muha trepetalka

Bio pripravki: NeemAzal

Kemični pripravki: FRUTAPON (mineralno olje), VERTIMEC PRO.